beza

Przepis na bezę

Read Time:1 Minute, 44 Second

Beza to pięknie wyglądający deser o klasycznym i prostym przepisie. Użycie drobnego cukru oraz soku z cytryny sprawi, że pozostanie chrupiąca, będzie pięknie błyszczeć, doskonale się ususzy i przede wszystkim nie opadnie. Przepis, który znajdziesz poniżej jest idealny do tortów bezowych, ale również sprawdzi się do zrobienia małych bez lub bezowych gniazdek (np. na owoce).

Potrzebne składniki do upieczenia bezy

  • 440 g drobnego cukru
  • 10 białek (jajka wyciągnij wcześniej, aby miały pokojową temperaturę)
  •  łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania bezy

Krok pierwszy:

Nagrzej piekarnik do 120°C, użyj funkcji termoobiegu. Następnie blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Krok drugi:

Niezwykle starannie oddziel białka od żółtek. W białkach przeznaczonych na bezę nie ma prawa znaleźć się ani odrobina żółtka. Ubij białka na niewielkich obrotach przez 2-3 minuty, aż nieco się spienią.

Krok trzeci:

Stopniowo zwiększaj obroty miksera/robota kuchennego. Piana musi stać się zwarta, ale nie zupełnie sztywna. Staraj się używać przedostatniego stopnia obrotów miksera, daje to kontrolę nad ubijaną pianą. Nie przerywając ubijania do tworzącej się piany dodawaj powoli cukier, tak aby w pełni się rozpuścił. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i ubijaj jeszcze przez minutę. Powolne dodawanie kolejnych składników zapobiegnie opadnięciu piany i zapewni pięknie wyrośniętą bezę. Ubijanie powinno potrwać 15-20 minut. Piana powinna być sztywna i lśniąca.

Ciekawy trik: Jeśli chcesz upiec kolorową bezę, pod koniec ubijania dodaj do białka barwnik spożywczy. Wspaniały efekt murowany.

Krok czwarty:

Bezę uformuj na blaszce łyżką lub szpatułą. Dla lepszego efektu możesz użyć tylek cukierniczych lub mieszadeł miksera i „zakręcić” na bezie „loczki”.

Krok piąty:

Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 100°C i susz przez około 2,5 h. Następnie wyłącz piekarnik i lekko uchyl jego drzwiczki, zostaw bezę do wystudzenia. Stosując wszystkie opisane kroki na pewno uzyskasz bezę chrupiącą na zewnątrz i piankową w środku.

Tak upieczoną bezę można przekroić i przełożyć kremem z bitej śmietany lub śmietanką z serkiem mascarpone i świeżymi owocami.
Smacznego!